Bulgaristan Çepelare. Kayak ve snowbord.

Чепеларе се намира в централната част на Родопите на височина от 1155 м до 1873 м. Чепеларе е най-слънчевият град в България – с 270 слънчеви дни в годината и с изобилие от сняг през зимата.
Физическата характеристика на района се определя от комбинираното въздействие на европейския умерено- континентален климат, високата надморска височина и меките и топли сухи ветрове, идващи от Бяло море.
Високите планински прегради от север спират въздействието на студените северни течения, а високите плата на Перелишкия и Преспанския масив трудно пропускат топлите въздушни маси, нахлуващи от юг. Това води до натрупване на големи снежни маси през зимата, която е мека и топла без големи мъгли и ветрове.
Снежната покривка се задържа дълго. В планинските части над 1000 м дебелината на снежната покривка е около и над половин метър и може да достигне до 3 м, а снежните дни са над 120.
На разположение е модерен 4-седалков лифт с капацитет 2000 души на час с него до върха се стига за 9 минути. В Чепеларе има червени, сини, зелени писти, червена писта с дълбок сняг и ски път. Пистите са широки, перфектно обработени и обезопасени, заобиколени от вековни масиви смърч, бор и ела. За любителите на извън пистовото каране гората дава добри възможности за забавление.

В момента работи само основната писта и обиколната до междинна станция. Условията са подходящи за напреднали скиори/сноубордисти с добре направени ски/бордове. Подходящо е и за начинаещи и малко напреднали, които могат да се обучават на върха на малка писта с влек и по обиколната туристическа писта до междинна станция. Слизането до начална станция за начинаещи и малко напреднали е с лифта.