Остров Гьокчеада се намира в Егейско море срещу Дарданелите. Ако пътувате от София или Пловдив еднакво удобно е да минете през Гърция – пункт Капитан Петко Войвода (5 км от Свиленград) или Капитан Андреево. Ако пътувате от Черноморието естествен избор е граничният пункт при Малко Търново.

Aко сте с фирмен автомобил или на лизинг, преведете пълномощното на турски или английски.

Гориво
Горивата в Турция са по-евтини от България.

Ограниченията за скоростта за 90 км/ч за второкласната пътна мрежа, и 130 км/ч за магистралните пътища. Глобите са високи.

Застраховка
Може да използвате международната застраховка Зелена карта, в която има изрично упомената Турция.

Визи

За български граждани не са необходими визи за влизане в Турция. Може да се пътува и с лична карта.

Граница
На границата се минава бързо, когато пътуването ви не съвпада празника Байрам и около седмица преди и след него.

Смяна на пари
1 турска лира (TRY) в момента се разменя за 0.06 левa. На острова може да сменяте EUR или USD във всички банки. Използват се всички основни карти.

Маршрут
От София и Пловдив при Свиленград е еднакво удобно да минете през Капитан Андреево/Капъкуле/Турция или през Капитан Петко Войвода/Орменио/Гърция Разстоянието е едно и също. На влизане в Турция през Капъкуле излизате на магистрала, трябва да изберете посока Чанакале (Canakkale), минавате по околвръстното на Одрин (Edirne). Пътят е много хубав следвате навсякъде табелите за Чанакале (Canakkale).
Минавате покрай Узункюпрю (Uzunkopru), и през Кешан (Kesan) и Гелиболу (Gelibolu) край Дарданелите. На 2 км преди Ечеабат (Eceabat) има кръстовище с кръгово, там е отбивка към малкото пристанище Кабатепе (Kabatepe), трябва да завиете на дясно. От Кабатепе се качвате на фериботите към Гьокчеада (Gokceada).
Ако пътувате през Гърция – граничния град на влизане в Турция е Ипсала (Ipsala), следва Кешан (Kesan) и по-нататък пътят е същия.

Фериботът от Кабатепе до Гьокчеада е около час и половина. Цената на билета е 310 лири за лек автомобил. Билетите се купуват намясто в малка постройка на 20 метра преди ферибота или онлайн. В по-натоварените летни месеци препоръчваме да си купите предварително онлайн билет за ферибота до Гьокчеада от сайта на Gestas. Цените онлайн са по-високи, но без резервация е възможно да чакате с часове.

На Острова
Слизайки от ферибота на пристанището Кузулиман карате 6 км по шосето, докато стигнете до Гьокчеада,  минавате направо през центъра и продължавате. Веднага след излизане от града в ляво има табела Айдънджък (Aydincik – името на спота с гладка вода). Следвате този път (8 км), докато стигнете село Ешелек (Eselek), завивате надясно и след това на около 2 км на първото възможно Т образно кръстовище завивате на ляво, там се намира заливът с равна вода Aydincik. Ще ни откриете лесно – намираме се в началото на плажа, училището е част от комплекс с тюркоазено сини бунгала и плаж. Очкаваме ви!